Parablennius zvonimiri
Babosa menuda
Parablennius zvonimiri, conegut comunament com blenio de Zvonimir o llimac menut, és un petit peix marí pertanyent a la família dels blénidos que habita en les aigües del Mediterrani i de la mar Negra. Sol trobar-se en fons rocosos poc profunds, especialment en parets verticals, esquerdes, petites cavitats i zones cobertes d'algues, on troba aliment i refugi. Mostra una clara preferència pels ambients poc il·luminats, com els sortints rocosos, els sostres de petites coves i els buits que ofereixen protecció enfront dels depredadors. Encara que pot observar-se des d'aigües molt superficials, és especialment habitual entre els 6 i els 12 metres de profunditat. És una espècie bentònica que roman estretament vinculada al substrat i que sol observar-se de manera solitària, descansant sobre les roques o apuntant únicament el cap des de petits forats. El seu comportament discret i la seva reduïda grandària fan que resulti relativament fàcil passar-la per alt durant les immersions.
El seu cos és allargat, estret i lleugerament comprimit cap a la cua, amb un cap relativament gran i uns ulls prominents situats en posició elevada. Presenta una coloració generalment marró vermellosa, amb tonalitats que poden variar des del beix fosc fins a un vermell ataronjat bastant intens. Una de les seves característiques més distintives és la presència d'entre sis i vuit taques blanquinoses distribuïdes al llarg de la part superior del cos, just per sota de l'aleta dorsal, que destaquen sobre la coloració més fosca dels costats. Al cap poden observar-se delicades línies blavoses al voltant dels ulls i petits dibuixos irregulars que contribueixen al seu aspecte característic. Sobre els ulls posseeix uns cirros supraorbitales llargs i ramificats, acompanyats de petits apèndixs cutanis situats a la regió frontal. La seva aleta dorsal és llarga i s'estén per bona part del cos, mentre que les aletes pectorals li permeten mantenir l'equilibri sobre les superfícies rocoses. Durant l'època reproductora, els mascles poden adquirir una coloració ataronjada o vermellosa molt més intensa. És una espècie de petita grandària que generalment mesura entre 5 i 7 centímetres de longitud.
El blenio de Zvonimir s'alimenta principalment del perifiton, una fina capa d'organismes i matèria orgànica que recobreix les superfícies submergides i que està formada per algues microscòpiques, bacteris i altres microorganismes. Per a obtenir aliment, realitza petits moviments de picotejo i raspat sobre les roques, aprofitant els recursos que troba en les comunitats incrustants. Sol romandre prop dels seus refugis i realitza desplaçaments curts mentre explora l'entorn. Una de les seves particularitats biològiques més interessants és el seu comportament reproductor, que es desenvolupa principalment entre maig i juliol. Durant aquest període, els mascles estableixen i defensen petits territoris al voltant de cavitats naturals, forats excavats per mol·luscos o petxines buides que utilitzen com a llocs de posada. Per a atreure a les femelles realitzen exhibicions de festeig que inclouen moviments del cap i elevacions de la part anterior del cos. Les femelles dipositen els ous a l'interior del refugi, on queden adherits al substrat mitjançant petites estructures adhesives. Posteriorment, el mascle roman vigilant i protegint la posada fins a l'eclosió, podent cuidar ous dipositats per diverses femelles. Les larves travessen una fase planctònica abans d'establir-se en el fons i adquirir progressivament els hàbits característics dels adults.
Per als bussejadors, Parablennius zvonimiri és una d'aquestes petites espècies que recompensen la paciència i l'observació detallada dels fons rocosos mediterranis. Encara que pot passar desapercebut entre les algues i els organismes incrustants, les seves taques blanques dorsals, els delicats dibuixos blavosos del cap i els petits apèndixs situats sobre els ulls permeten reconèixer-ho quan s'observa de prop. És especialment interessant per a la fotografia macro submarina, ja que sol romandre durant bastant temps en les proximitats del seu refugi, vigilant els moviments que es produeixen al seu voltant. Durant l'època reproductora, la coloració vermellosa dels mascles i els seus comportaments territorials ofereixen oportunitats especialment atractives per a observar la seva biologia. Si trobes un exemplar durant una immersió, acosta't lentament, mantingues una bona flotabilitat i evita introduir les mans o qualsevol objecte en les petites cavitats on pugui estar refugiat. Observar-ho tranquil·lament permet descobrir l'activitat d'un dels habitants més discrets de les parets rocoses i els ambients ombrívols del Mediterrani, on fins i tot les esquerdes més petites poden albergar una sorprenent diversitat de vida marina.
Dades de l'espècie
- Nom comú
- Babosa menuda
- Taxonomia
- Regne: Animalia · Fílum: Chordata · Classe: Teleostei · Ordre: Blenniiformes · Família: Blenniidae
- Hàbitat
- Ambients marins
- Distribució
- Mediterrani, mar Negre i Atlàntic oriental; present en hàbitats costaners adequats per a l’espècie.
- Profunditat
- 6-12 m
- Mida
- 7 cm
- Estat de conservació
- Preocupació menor
- Sinònims
- Blennius zvonimiri, Parablennius svonimiri
- Espècies similars
- Parablennius gattorugine, Parablennius pilicornis, Parablennius rouxi, Parablennius sanguinolentus
Galeria