Trachinotus ovatus
Peixos ossis

Trachinotus ovatus

Palometa blanca

Trachinotus ovatus, conegut comunament com palometa blanca o pàmpol, és un peix marí pertanyent a la família Carangidae que habita en les aigües del Mediterrani i de l'Atlàntic oriental. Sol trobar-se en zones costaneres d'aigües clares, especialment sobre fons arenosos i fangosos, encara que també pot desplaçar-se prop de costes rocoses, platges i zones exposades a l'onatge. Ocasionalment penetra en llacunes costaneres i estuaris, on demostra certa tolerància a les variacions de salinitat. És una espècie pelàgica i nerítica que acostuma a formar bancs de nombrosos individus, desplaçant-se activament per la columna d'aigua a la recerca d'aliment. Encara que també pot trobar-se a profunditats considerables, és habitual observar-la en aigües relativament superficials, especialment durant els mesos càlids. Els seus moviments ràpids i coordinats fan que els seus bancs siguin especialment cridaners quan s'aproximen a la costa.

El seu cos és allargat, ovalat i molt comprimit lateralment, amb una silueta hidrodinàmica que li permet desplaçar-se ràpidament per l'aigua. Presenta una coloració platejada brillant, amb el dors gris verdós i els flancs més clars, que reflecteixen intensament la llum solar. Una de les seves característiques més distintives és la presència d'entre tres i cinc taques negres allargades verticalment, situades al llarg de la meitat anterior de la línia lateral, que faciliten la seva identificació. El cap és relativament petita i presenta una boca curta, amb mandíbules adaptades per a capturar preses de petita grandària. Les seves aletes dorsal i anal posseeixen lòbuls anteriors allargats i punxeguts, generalment amb els extrems foscos, mentre que l'aleta cabal és profundament ahorquillada i presenta també les puntes ennegrides. Aquesta combinació d'aletes estilitzades i cos platejat li proporciona una aparença elegant i característica. Habitualment aconsegueix entre 25 i 40 centímetres de longitud, encara que els exemplars de major grandària poden arribar aproximadament als 70 centímetres.

La palometa blanca és una espècie carnívora que s'alimenta principalment de petits crustacis, mol·luscos i peixos que captura durant els seus desplaçaments. La seva dieta pot variar segons l'edat, la grandària i la disponibilitat de preses, aprofitant tant organismes que viuen prop del fons com petits animals que es desplacen per la columna d'aigua. Sol alimentar-se de manera activa, utilitzant la seva velocitat i capacitat de maniobra per a perseguir i capturar preses. El seu comportament gregari li permet formar bancs que es desplacen de manera coordinada, una estratègia que pot contribuir a reduir el risc de depredació i facilitar la cerca d'aliment. És una espècie ovípara que presenta reproducció sexual amb fecundació externa. Durant el període reproductor, els adults alliberen òvuls i espermatozoides a l'aigua, on té lloc la fecundació. Els ous són pelàgics i romanen suspesos en la columna d'aigua, igual que les larves durant les seves primeres fases de desenvolupament. Posteriorment, els juvenils comencen a freqüentar les zones costaneres, on troben condicions adequades per a alimentar-se i créixer.

Per als bussejadors, Trachinotus ovatus és una espècie especialment atractiva per l'elegància de la seva silueta, els seus reflexos platejats i la velocitat amb la qual es desplaça per l'aigua. Trobar un banc de palometas blanques nedant sobre un fons arenós, recorrent una zona rocosa o travessant una columna d'aigua il·luminada pel sol pot convertir-se en un dels moments més espectaculars d'una immersió. Les seves característiques taques negres i les puntes fosques de les seves aletes permeten reconèixer-les fins i tot quan es desplacen a certa distància. A diferència de molts peixos associats al fons, solen mantenir-se en moviment continu, pel que observar-les requereix parar esment a l'entorn i no únicament a les roques i els organismes bentònics. Si trobes un banc durant una immersió, mantingues una posició tranquil·la i evita perseguir-lo o travessar-lo. Observar com els individus canvien de direcció de manera coordinada i com els seus cossos platejats reflecteixen la llum permet gaudir d'una de les escenes més dinàmiques i elegants de la vida marina mediterrània.

Dades de l'espècie

Nom comú
Palometa blanca
Taxonomia
Regne: Animalia · Fílum: Chordata · Classe: Teleostei · Ordre: Carangiformes · Família: Carangidae
Hàbitat
Ambients marins i ambients salobres
Distribució
Mediterrani i Atlàntic oriental; present en hàbitats costaners adequats per a l’espècie.
Profunditat
50-200 m
Mida
70 cm
Estat de conservació
Preocupació menor
Sinònims
Caesiomorus glauca, Caesiomorus glaucus, Caranx glaucus, Centronotus binotatus, Centronotus ovalis, Gasterosteus ovatus, Glaucus rondeletii, Lichia glauca, Lichia glaucus, Lichia tetracantha, Scomber glaucus, Trachinotus glaucus
Espècies similars
Trachinotus africanus, Trachinotus anak, Trachinotus baillonii, Trachinotus blochii, Trachinotus botla
Fitxa taxonòmica a WoRMS

Galeria

Trachinotus ovatus Trachinotus ovatus

Continua explorant espècies